Hobby Vee

Begonnen als hobby, maar steeds meer een leuke neventak.
Aangrenzend aan het huisperceel hebben we nog anderhalve hectare weiland liggen, een mooi stukje naast de toekomstige minicamping, en leuk om als recratnt even over het hek te kijken om de koeien even een stuk rundvee koek te geven.
Hier zijn ze dol op, zelfs de pinken en kalveren weten een stuk te bemachtigen als de 'ouderen' even niet opletten.

Het begon met een paar koeien en een stier, er kwamen kalveren. Al snel moest er weiland bij komen om de koeien van genoeg gras te voorzien en om de veebezetting per hectare niet te groot te laten worden.

We hebben de koeien nu op meerdere plaatsen lopen, ze blijven zomer en winter buiten. Galloway runderen zijn gehard, ze komen van oorsprong uit Schotland waar een ruig klimaat heerst. Stalling hebben ze niet nodig, maar bijvoeren in de winter moet. Daarom wordt er in het groeiseizoen gehooid, in balen gewikkeld en in de winter voorgezet.

Het gras komt van weilanden die weinig worden bemest en rijk is aan kruiden. Dit geeft aan het vlees een fijne smaak. Het vlees wordt ook aan huis verkocht of wordt gebruikt op de barbecue als we mensen hebben die bij ons een arrangement hebben geboekt. Kijk maar eens op de link arrangementen of streekproducten.

Ook worden er koeien, vaarzen en stiertjes verkocht aan mensen die ook hobby hebben aan deze koeien. Ze zijn rustig in de omgang, hoornloos (ook de stieren) en uitermate geschikt om natuurgebieden te begrazen.

Galloways met kalf Galloway kopstudie

Over Galloway runderen

Het is een vleesras die veel wordt ingezet in natuurgebieden, het is een ras die is gefokt om lage temperaturen en een ruig klimaat te kunnen doorstaan.
Van oorsprong komt het ras uit Schotland waar ze leven in de uitgestrekte ruige heuvels. Hier werden ze gehouden en op gezette tijden werden ze naar de veemarkten gedreven. Het zijn rustige dieren en hoornloos (dit geldt ook voor de stieren), dit is er ook in gefokt om ze makkelijker te verplaatsen. Dit maakt de galloway ook een geschikt ras om als hobby veehouder te houden, ze kunnen altijd buiten leven en hebben weinig verzorging nodig. Voldoende fris drinkwater is altijd belangrijk zeker met warme zonnige dagen, ze zoeken dan altijd een koel plekje op in de schaduw van een boom. Het liefst hebben ze hooi van schrale graslanden die kruidenrijk zijn.

Balen persen Balen persen

Hobby Vee Hobby Vee